Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Diş hekimliğinin temel amaçlarından biri; var olan dişlerin korunmasıyla, ağız içinde fonksiyonlarının devamlılığını sağlamaktır. Dişlerin ağızda fonksiyon görmeleri için, canlı olmaları gerekli değildir.

Dişin beslenmesinden, savunmasından ve gelişiminden sorumlu pulpa dokusu, çeşitli nedenlerle (çürük,travma,kırık..) hasar gördüğünde veya öldüğünde, diş kök kanallarında bulunan enfekte pulpanın çıkarılması, kök kanallarının şekillendirilip, dezenfekte edilmesi ve doku dostu kanal dolgusu materyalleriyle doldurulması işlemine “kanal tedavisi” denir.

Endodonti, diş pulpasına kadar ilerlemiş olan sorunlar ile ilgilenen ve tedavisini yapan diş hekimliği alanıdır. Bu alan üzerine doktorasını tamamlamış olan uzman doktorlara ise endodontist denir.

Kanal Tedavisi Yapılmasını Gerektiren Şikayetler

-Kanal tedavisi gereken dişlerin en önemli belirtisi; şiddetli ağrıdır. Bu ağrılar sıcak, soğuk, çiğneme, dokunma gibi bir uyaran ile başlayabileceği gibi, herhangi bir uyaran olmadan da başlayabilir. Genellikle hasta, ağrı kesici alma ihtiyacı duyar. Bununla birlikte, canlılığını kaybetmiş dişler, hiçbir belirti vermeyebilir. Radyografik muayene sonucu, kök ucunda patolojik durum gözlenir. Bu durumda da dişlere kanal tedavisi yapılmalıdır.
Diş kökü ucunda apse oluşması sonucu dişetinde ya da yüzde şişlik meydana gelebilir.
Dişin canlılığını kaybetmesi sonucu, diş etinde, kök ucuna doğru sivilce benzeri “fistül” denilen yapı oluşabilir.
Dişin canlılığını kaybetmesi sonucu dişte renkleşme görülebilir.

Hangi Dişlere Kanal Tedavisi Yapılır?

Provoke ya da spontan ağrısı olan dişler
Yapılan dolgu sonrası şikayetlerin devam ettiği dişler
Derin çürük, kırık, travma sonucu madde kaybının fazla olduğu dişler
Kuron protezi (kaplamalar) altında kalan, çürük dişler
Protez yapımı sırasında hassasiyet gösteren dişler
Travma sonucu oluşan kök kırıkları
Canlılığını kaybetmiş dişler
İlerlemiş diş eti hastalığı olan dişler

Opening Hours